psoriasis

Conclusie: Toevoeging van calcipotrieenzalf kan de werkzaamheid van de gerichte UVB-fototherapie bij de behandeling van plaque-type psoriasis verbeteren.

Achtergrond: Gerichte UVB en plaatselijke calcipotrieen zijn vaak gebruikt bij de behandeling van psoriasis, maar het gezamenlijke effect van calcipotrieen en gerichte UVB is controversieel.

Doelstellingen: Het doel van deze studie was om systematisch te evalueren of de werkzaamheid van het gecombineerde gebruik van gerichte UVB en calcipotrieen superieur is aan de gerichte UVB alleen.

Methoden: We voerden een systematische review en meta-analyse uit van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT's) bij patiënten met plaque-type psoriasis door te zoeken op de gedefinieerde sleutelwoorden in de PubMed-, EMBase- en Cochrane Central Register-databases. Het gepoolde gemiddelde verschil van de Psoriasis Area and Severity Index (PASI) relatieve verandering (%) werd geschat met behulp van een willekeurig effectmodel. De kwaliteit van de geïncludeerde studies en de publicatiebias werden beoordeeld met respectievelijk de Jadad-schaal en de Egger's test.

Resultaten: Een totaal van vijf RCT's, waaronder 182 patiënten, werden opgenomen in de systematische review. Het gemiddelde verschil van de PASI relatieve verandering (%) tussen de gecombineerde therapie versus de gerichte UVB alleen was -22.68 (95%CI: -37.12 tot -8.24; p = .002). Publicatiebias werd niet ondersteund door de Egger's test (p = .424).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32419530/