PUVA en NB-UVB blijven een effectieve behandeling tegen psoriatica; Onderzoek mei 2021

Conclusies: PUVA en NB-UVB blijven een effectieve behandeling tegen psoriatica;

Inleiding: smalband ultraviolet B (NB-UVB) en psoraleen-ultraviolet A (PUVA) blijven goedkope en effectieve anti-psoriatische therapieën die wereldwijd worden toegepast met verschillende frequentieprotocollen. We wilden het bewijs over de effecten van verschillende frequentieprotocollen van fototherapie bij de behandeling van psoriasis systematisch beoordelen.

Bewijsverwerving: we gebruikten de volgende termen, namelijk "fotochemotherapie", "fototherapie", "psoriasis", "UVB", "UVA" en "ultraviolette therapie", om in augustus te zoeken in de Cochrane Controlled Register of Trials, MEDLINE en Embase-databases 1, 2019. We organiseerden resultaten met behulp van een PRISM-diagram en analyseerden bias-risico's met de RoB-2-tool.

Bewijssynthese: we hebben vijf gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT's) op orale PUVA en drie RCT's op NB-UVB opgenomen. De vijf onderzoeken naar PUVA omvatten in totaal 1452 patiënten met plaque psoriasis en vonden geen significant verschil in werkzaamheid in vergelijking met protocollen van twee versus drie versus vier keer per week. De drie onderzoeken naar NB-UVB omvatten in totaal 248 patiënten met plaque psoriasis. Er werden geen verschillen in werkzaamheid gerapporteerd bij het vergelijken van verschillende frequenties bij het toedienen van NB-UVB, namelijk tweemaal versus driemaal per week, twee keer versus vier keer per week en driemaal versus vijf keer per week protocollen. Hoewel protocollen met een hogere behandelfrequentie per week sneller klaring bereikten dan die met een lagere frequentie, verschilden ze niet in termen van werkzaamheid.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33982550/